Cyprus odmieta obvinenia z prania peňazí

23.01.2013 Celý región

Nikózia 23. januára (TASR) - Cyprus dnes ostro odmietol obvinenia, že na jeho území sa perú špinavé peniaze. Tvrdenia prirovnal k "vojnovému ťaženiu proti krajine" a vyzval, aby sa s takýmito prejavmi skončilo. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Hovorca cyperskej vlády Stefanos Stefanu dnes v Nikózii novinárom povedal, že Cyprus dostal za prijatie a implementáciu zákonov v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí veľmi dobré hodnotenie, ako od Európskej rady v roku 2011, tak od Medzinárodného menového fondu (MMF) minulý rok. Zároveň dodal, že Nikózia nikdy neodmietla inšpekcie svojho bankového systému z EÚ alebo medzinárodných inštitúcií.

Krajina sa v súčasnosti snaží uzatvoriť dohodu s Európskou komisiou, Európskou centrálnou bankou a MMF o záchrannom úvere, ktorý by mal podporiť bankový sektor. Ten sa dostal do problémov v dôsledku vysokej previazanosti s gréckym dlhom. V týchto dňoch však Nemecko Cyprus obvinilo, že ruskí oligarchovia využívajú krajinu na pranie špinavých peňazí.

To ale cyperská vláda odmieta. "Odhodlanie a kroky Cypru v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí sú evidentné a toto vojnové ťaženie proti Cypru sa musí skončiť," povedal Stefanu.

MEDVEDEV: Rusko poskytne Cypru ďalší úver, ale len vtedy, keď financie dá aj EÚ

Rusko je pripravené poskytnúť Cypru ďalší úver, ale len pod podmienkou, že krajine finančne pomôže aj Európska únia. Povedal to dnes na okraj Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré sa koná vo švajčiarskom Davose, ruský premiér Dmitrij Medvedev. Informovala o tom agentúra DPA.

Nikózia v súčasnosti rokuje s predstaviteľmi Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) o finančnej pomoci, ktorá by mohla dosiahnuť okolo 17 miliárd eur. Na otázku Bloomberg TV, či Rusko poskytne Nikózii novú pôžičku, Medvedev odpovedal: "Iba v prípade, že Cyprus dostane niečo aj od našich partnerov v Európskej únii."

Cyprus už úver od Ruska získal, konkrétne v roku 2011, keď mu Moskva poskytla 2,5 miliardy eur. Nikózia požiadala Rusko minulý rok o ďalší úver, zatiaľ sa však Moskva v tejto veci nerozhodla.
 

Vyberte región